tisdag 13 november 2012

Att svara på Ärnaremissen

Ärnafrågan ska snart avgöras. Så har det hetat i 18 månader nu. Snabbremissen från regeringen till en rad statliga verk, samt Uppsala kommun och landstinget - m.fl. - ska snart besvaras. Kommunen lär väl avge sitt svar efter kommunstyrelsesammanträdet i nästa vecka (kommunen har fått förlängd tid).
Nu verkar det som om oppositionens förslag till yttrande är lite skarpare och tydligare formulerat jämfört med kommunledningens förslag. Oppositionen pekar tydligare på miljökraven och skriver att regeringen nu måste ta ställning utifrån mark- och miljödomstolens rekommendation - vilket borde betyda nej till kommersiellt civilflyg på Ärna. Kommunledningens yttrande andas mer irritation över att regeringen inte tar sitt ansvar och beslutar "utifrån riksintresset". Men båda yttrandena nämner en ny synpunkt - nämligen förorening av grundvattnet som misstänks härröra från flygverksamheten redan nu. Det borde väl betyda att även den militära flygtrafiken borde bort? Eller finns andra åtgärder att vidta.

Förslagen till remissvar lär säkerligen diskuteras inom partierna ett tag. Det skulle inte förvåna om det leder till försök att hitta ett gemensamt yttrande...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar