fredag 16 november 2012

Valupptakt...?


På försommaren 2014 är det val till EU-parlamentet och partierna börjar förbereda sig så smått. F.d. kommunalrådet, numera riksdagsvikarien Gunnar Hedberg spelar därvid en nyckelroll - han leder arbetet med att nominera moderata kandidater till parlamentsvalet. Sådant arbete är aldrig lätt - man ska hitta en lista med lagom förnyelse och lagom erfarenhet. Det ska vara lika många män som kvinnor på valbar plats, olika landsdelar, yrken och åldrar ska finnas i lagom doser.

Men på ett sätt är jobbet lätt, för vem tror att någon av de sittande moderata eu-parlamentarikerna kommer att lämna sina poster? Gunnar Hökmark, Anna Maria Corazza Bildt, Christoffer Fjellner och Anna Ibrisagic sitter i parlamentet - och börjar trivas och förstå sig på hur politik drivs i Bryssel. Sedan kan man ju alltid spekulera i hur många mandat ett parti får - det blir ju sällan en repris av föregående val och med det låga valdeltagandet i EU-valet är inhemska opinionsundersökningar opålitliga. En nomineringskommitté kan ju alltid hålla en optimistisk linje och anta att partiet vinner fler mandat.

Kanske blir EU-valet lite intressantare för allmänheten och som uppvärmning för "det riktiga valet" i september 2014. Kanske kommer det därför att bli hårdare konkurrens om de valbara platserna. Så Hedberg kanske får det lite hett om öronen i alla fall

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar