onsdag 5 december 2012

Hannaeffekten

Man ska aldrig dra slutsatser ur den regionalt nedbrutna partisympatiundersökningen från SCB, sägs det. Och det är förstås sant. Urvalet är bara 170 personer...
Men om man ändå tittar på tabellen "partisympatier i valkretsar" i dagens undersökning kan man ändå inte undgå att notera några utvecklingstendenser. Centern till exempel. I Uppsala län har partiet ökat i 6 undersökningar i rad och noterar 8,8% - mot 3,7% i maj 2010. (KD) hade också 3,7 maj-10 men har nu 3,5% (svårtydd tendens med olika - men lågt - stöd). Nog betyder dessa siffror ändå någonting.
Kvarstår att (SD) har lågt stöd i jämförelse med rikssiffrorna - men partiet har ändå ökat till 2,5% - partiets högsta siffra någonsin... Men SD har bara mätts sedan hösten 2010.
(S) gjorde en rejält dipp i samband med Juholtspektaklet - fick en kraftig ökning med Löfven, men har minskat en bit sen i våras - fast fortfarande är (S) största parti i länet med 33,3% i SCB/Uppsala. Moderaterna - som var som störst under samma Juholtperiod har nu minskat till 31,7%.
Bland övriga partier är utvecklingen motsägelsefull. (MP) är fjärde största parti med 8,7%, men har hoppat lite hit och dit under perioden sedan 2010, (FP) når 6,5. Vänstern 4,2.

Siffrorna ska som sagt tas med en nypa salt, men jag påstår att det finns en Hanna-effekt i Uppsala. Vi får se om den står sig till valet 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar